IMHealth

Centrum voor Insulineresistentie en Insulinemeting

Meet Insuline via MeetIns bij IMHealth

Wat is insulineresistentie?

Alles in het lichaam draait om energie; als cellen onvoldoende energie tot hun beschikking hebben, kunnen zij niet goed meer functioneren. Insulineresistentie is in eerste instantie “fysiologisch” dat wil zeggen dat het lichaam dit mechanisme kan inzetten om energie te herverdelen. Dit gebeurt bv bij griep, zwangerschap en in de puberteit. Dat is normaal en wordt opgelost na herstel van de griep, als de puberteit voorbij is, na de bevalling etc..

De “carnivoor connection hypothese” veronderstelt dat “homo sapiens” insulineresistentie heeft ontwikkeld, toen hij, gedwongen door een ijstijd, van het eten van uitsluitend planten overschakelde op een menu van hoofdzakelijk dieren. Insulineresistentie zorgde ervoor dat er onder deze omstandigheden met weinig glucose in de voeding, voldoende glucose beschikbaar was voor het brein, de rode bloedcellen en het immuunsysteem. 
De lever kan voldoende glucose maken om in de glucosebehoefte te voorzien. Insuline is nodig om in de cel een cascade van reacties te activeren die er onder andere toe leidt dat “glucosepoortjes” (GLUT 4) naar de celmembraan van bv spier- en vetcellen worden getransporteerd zodat glucose door deze poortjes de cel in kan. Boodschapperstoffen, onder andere van het immuunsysteem,  kunnen ervoor zorgen dat de cascade die normaliter door insuline in werking wordt gezet, deels wordt geblokkeerd, waardoor GLUT4 niet naar de celmembraan gaat en glucose dus niet de cel in kan. De cel is dan “insulineresistent”; er is voldoende insuline in het bloed, maar de “deurbel is uitgezet”. De cel reageert niet meer met het transporteren van suikerpoortjes naar het celmembraan. Op die manier blijft er meer glucose in het bloed, wat kan worden opgenomen door cellen die perse glucose nodig hebben als brandstof en die glucosepoortjes hebben die insuline-onafhankelijk zijn (bv GLUT 1), zoals zenuwcellen in het brein, botcellen en geactiveerde immuuncellen.

Deze uitleg is uiteraard een versimpeling van de werkelijkheid. Een mooi schema van
de complexiteit van de effecten van insuline in een cel vind je bijvoorbeeld hier:

https://www.cellsignal.com/pathways/insulin-receptor-signaling-pathway

In een omgeving met weinig glucose, is insulineresistentie een nuttige eigenschap. Echter, in een omgeving met een overmaat aan glucose (behalve als tafelsuiker ook in de vorm van zetmeel (aardappelen, pasta, rijst, brood), fruit dat veel meer suiker bevat dan in de oertijd en sterk bewerkte voedingsproducten waaraan suiker is toegevoegd) leidt insulineresistentie tot problemen. De bloedsuikerspiegels worden te hoog en er is steeds meer insuline nodig om de glucose uit het bloed de cellen in te krijgen. De hoge insulinespiegels leiden op zichzelf ook weer tot insulineresistentie, en zo belanden mensen in een vicieuze cirkel.

In onze moderne Westerse samenleving, met een zeer koolhydraatrijk voedingspatroon, hoge maaltijdfrequentie, sedentaire leefstijl en chronische stress, is insulineresistentie van nuttig mechanisme in tijden van lage glucosebeschikbaarheid, uitgegroeid tot één van de belangrijkste oorzaken van ziekte.

Voor wie is een insulinemeting zinvol?

Kraft schreef in zijn boek “Diabetes epidemic and you” (Fulton Books, 3e ed, 2025): “Should everyone be tested? ABSOLUTELY NOT. Only those concerned about their future”. Ofwel, eigenlijk zou iedereen een insulinemeting moeten doen, omdat dit de enige betrouwbare manier is om te achterhalen of iemand insulineresistent is of niet. Geen enkele andere meting geeft zekerheid; BMI, buikomvang, nuchtere bloedsuikerwaarde, HbA1c etc. kunnen allemaal normaal zijn, terwijl toch sprake is van insulineresistentie. Als er afwijkende waarden zijn; overgewicht, hoge bloeddruk, verhoogde waardes voor triglyceriden en LDL-cholesterol en lage waardes voor HDL-cholesterol etc., of klachten zoals vermoeidheid na de maaltijd, suikerhang na de maaltijd, kunnen blijven eten, “hypo’s” etc, is er grote kans dat sprake is van insulineresistentie. Insulineresistentie en verhoogde insulinewaardes spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van vrijwel alle “welvaartsziekten”, zoals hart- en vaatziekten, kanker, artrose en dementie. Aangezien insulineresistentie vrijwel altijd “omkeerbaar” is dmv leefstijlinterventies, is het zinvol om dit vroegtijdig op te sporen.

Wat houdt een insulinemeting via het MeetIns concept in?

Het is tegenwoordig meestal mogelijk om insuline te meten via de huisarts. Er wordt dan een zgn. HOMA-IR bepaald; uit de nuchtere bloedsuiker-  en insulinewaarde wordt berekend of sprake is van insulineresistentie. Het nadeel van deze test is dat hij normaal kan zijn, zelfs als iemand al langere tijd insulineresistent is. De Canadese arts Joseph Kraft besloot in 1972, toen het mogelijk werd om insuline routinematig te meten, om bij alle patiënten die een Orale Glucose Tolerantietest (OGT) ondergingen (uiteindelijk 14.384 personen!) tevens een insulinemeting te doen. Bij een OGT worden bloedsuikers geprikt vóór en 40, 60 en 120 minuten ná het innemen van 75 gram glucose. Kraft voegde daar een insulinemeting aan toe en ontdekte dat het hierdoor mogelijk werd om mensen met een gezonde suikerhuishouding te onderscheiden van mensen met een verstoorde suikerhuishouding. Hij ontdekte ook dat mensen met een verstoorde suikerhuishouding, zelfs als zij diabetes type 2 hebben, niet altijd afwijkende waardes hebben voor de nuchtere bloedsuiker- en insulinewaarde. Met andere woorden, een bepaling van glucose en insuline in nuchtere toestand is onvoldoende om een verstoring van de suikerhuishouding of zelfs diabetes type 2 uit te sluiten.
Het MeetIns concept volgt het voorbeeld van Joseph Kraft: bij de deelnemers wordt zowel de bloedsuikerwaarde als de insulinewaarde gemeten vóór en 30, 60 en 120 minuten ná het innemen van 75 gram glucose. Tussen de metingen door wordt meer uitleg gegeven over insulinerestentie, de oorzaken, de gevolgen en hoe het opgelost kan worden. Na afloop van de meting wordt de uitslag besproken en worden adviezen gegeven om eventuele insulineresistentie om te keren.

Praktische Informatie

Insulinemetingen zijn mogelijk vanaf september 2025: 

  • tijdens een IMHealth MeetIns Workshop (groep van 5-10 personen) 
  • individueel in de praktijk van IMHealth (1-2 personen); vanaf september 2025
  • op afspraak op iedere gewenste locatie: bedrijven, sportscholen, huisartspraktijken, diëtistenpraktijken etc.. Neem hiervoor contact op via info@IMHealth.nl of bel met +31625248418
 

Kosten:

IMHealth MeetIns Workshop (max. 10 personen)   Locatie: De Ontmoeting, Leimuiden165,00 euro p.p.
Individuele MeetIns sessie bij mij in de praktijk één persoon350 euro
Individuele MeetIns sessie bij mij in de praktijk twee personen225 euro per persoon
IMHealth MeetIns Workshop op verzoek op een andere locatie:  afhankelijk van het aantal personen, reisafstand, tijdsduur etc.
Neem hiervoor contact op met info@Imhealth.nl
 op aanvraag
Kraft Curves (https://jgerbermd.com/diabetes-vascular-disease-joseph-r-kraft-md/)
avocado-8498520_1280

Samenwerking met Harriët Verkoelen

Harriët Verkoelen heeft meer dan 25 jaar ervaring opgedaan als diëtiste en diabetesverpleegkundige. Zij was één van de eersten die in Nederland het koolhydraatarme/ketogene dieet introduceerde, zij werkte mee aan aan het televisieprogramma RTL Breakfast Club en schreef diverse boeken waaronder “Afvallen met de Wet van Harriët” en “Diabetes Overwinnen”.

Het “MeetIns” concept is door Harriët Verkoelen ontwikkeld en daarmee heeft zij het mogelijk gemaakt om nu in Nederland op eenvoudige wijze insulinemetingen te kunnen doen en “Kraft Curves” te kunnen maken. Wie meedoet aan een MeetIns sessie kan op de website van Harriët Verkoelen een account aanmaken en tijdens de workshop de waardes van de metingen invullen. Na invullen van alle waardes verschijnt automatisch een “Kraft curve” van de insuline- en glucosewaardes.

Deelnemers aan de MeetIns sessies wordt om toestemming gevraagd om de meetwaardes en enkele relevante gegevens  (oa lengte, gewicht en koolhydraatinname), voor zover nog niet ingevuld op de website,  met Harriët Verkoelen te delen. De meetwaardes worden anoniem verwerkt en gebruikt om meer bekendheid te geven aan deze metingen en het belang ervan, middels (wetenschappelijke) publicaties, nascholingen en diverse media-uitingen. Uiteraard is het delen van de gegevens niet verplicht en worden de data niet gedeeld als geen toestemming is verkregen.