IMHealth

Centrum voor Insulineresistentie en Insulinemeting

Ontdek of jij insulineresistent bent.

Insulineresistentie speelt een rol bij vrijwel alle chronische ziekten! Ontdek of jij insulineresistent bent via een insulineresponstest. Op dit moment is dat de beste manier om insulineresistentie op te sporen. Ook als je slank bent of wanneer de bloedsuikerwaarde, HbA1c of HOMA-IR test bij de huisarts of in het ziekenhuis altijd “goed” is.
Insulineresistentie is heel goed om te keren met leefstijl. Hoe eerder je het ontdekt, hoe eerder je veranderingen kunt doorvoeren, hoe eerder je weer een gezonde stofwisseling hebt.
Een gezonde stofwisseling betekent minder kans op ziekte en meer kans om gezond en fit oud te worden!

De metingen vinden in principe plaats op vrijdagochtend in “De Ontmoeting” in Leimuiden. Deze locatie is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er is voldoende gratis parkeerplek.

Data zie je na klikken op de knop. Neem contact op als er geen geschikte datum tussen staat; bij voldoende belangstelling kan ik ook andere data inplannen.

Wat levert de test je op?

Je ontdekt wat jouw nuchtere bloedsuikerwaarde en insulinespiegel zijn en hoe deze waarden veranderen na het drinken van een oplossing van water met 75 gram glucose (ongeveer 4 boterhammen en een glas melk). Een gezonde stofwisseling kan deze belasting aan, dat wil zeggen dat de maximale insulinepiek na 40 minuten is bereikt, niet te hoog is en na 40 minuten weer daalt en dat je bloedsuikerwaarden binnen “normaal” blijven. Als de bloedsuikerwaarden te hoog worden en/of de insuline teveel/te laat stijgt/te laat daalt of zelfs na de test nog doorstijgt, dan betekent dat, dat je insulineresistent bent.

De test duurt ongeveer 3 uur. Tussen de metingen door krijg je veel uitleg over de oorzaken van insulineresistentie en bespreken we wat je kunt doen om het op te lossen. Aan het einde bespreken we natuurlijk ook jouw uitslag. Je kunt een gratis account maken op de website van Harriët Verkoelen en na invullen van de waardes verschijnt daar een curve met jouw resultaten. Deze resultaten blijven ook na de test toegankelijk.

Hier zie je de uitslag van iemand met een gezonde stofwisseling; de glucose stijgt een beetje maar blijft binnen de norm. De insulinepiek ligt bij 40 minuten, is niet te hoog en daalt binnen twee uur naar de uitgangswaarde.

Insulineresistentie wereldwijd (gebaseerd op de HOMA-IR)

Ballena-Caicedo, Jhosmer & Zuzunaga-Montoya, Fiorella & Loayza-Castro, Joan & Bustamante-Rodríguez, Juan & Romero, Luisa & Tapia-Limonchi, Rafael & Gutierrez de Carrillo, Carmen & Vera-Ponce, Víctor. (2025). Global prevalence of insulin resistance in the adult population: a systematic review and meta-analysis. Frontiers in Endocrinology. 16. 10.3389/fendo.2025.1646258.

Wat is insulineresistentie?

Alles in het lichaam draait om energie; als cellen onvoldoende energie tot hun beschikking hebben, kunnen zij niet goed meer functioneren. Insulineresistentie is in eerste instantie “fysiologisch”, dat wil zeggen dat het lichaam dit mechanisme kan inzetten om energie te herverdelen in tijden van “stress”, zodat essentiële systemen meer energie tot hun beschikking hebben om het probleem dat de stress veroorzaakt, op te lossen. Dit gebeurt bv bij griep, zwangerschap en in de puberteit. Dat is normaal en de insulineresistentie wordt opgelost na herstel van de griep, als de puberteit voorbij is, na de bevalling etc..

De “carnivoor connection hypothese” veronderstelt dat de mens het mechanisme insulineresistentie heeft ontwikkeld, toen hij, gedwongen door een ijstijd, van het eten van uitsluitend planten overschakelde op een menu van hoofdzakelijk dieren. Insulineresistentie zorgde ervoor dat er onder deze omstandigheden met weinig glucose in de voeding, voldoende glucose beschikbaar was voor belangrijke systemen als het brein, de rode bloedcellen en het immuunsysteem. 
De lever kan normaliter voldoende glucose maken om volledig in de glucosebehoefte te voorzien; de voeding hoeft dus geen glucose te bevatten.
Insuline is nodig om, als de bloedsuikerwaarde te hoog dreigt te worden, in cellen een cascade van reacties te activeren die er onder andere toe leidt dat “glucosepoortjes” (GLUT 4) naar de celmembraan van deze cellen (bv spier- en vetcellen) worden getransporteerd zodat glucose door deze poortjes snel de cel in kan en de bloedsuikerwaarde weer daalt.

Bij insulineresistentie wordt het aantal insulinereceptoren op de celmembraan verminderd en zorgen boodschapperstoffen, onder andere van het immuunsysteem,  ervoor dat de cascade die normaliter door insuline in werking wordt gezet, deels wordt geblokkeerd, waardoor GLUT4 niet naar de celmembraan gaat en glucose dus niet de cel in kan. De cel is dan “insulineresistent” geworden; er is voldoende insuline in het bloed, maar de “deurbel is uitgezet”. De cel reageert niet meer met het transporteren van suikerpoortjes naar het celmembraan. Op die manier blijft er meer glucose in het bloed, wat kan worden opgenomen door cellen die perse glucose nodig hebben als brandstof en die glucosepoortjes hebben die insuline-onafhankelijk zijn (bv GLUT 1), zoals zenuwcellen in het brein, botcellen en geactiveerde immuuncellen.

In een omgeving met weinig glucose, is insulineresistentie een nuttige eigenschap. Echter, in een omgeving met een overmaat aan glucose (behalve als tafelsuiker ook in de vorm van zetmeel (aardappelen, pasta, rijst, brood), fruit dat veel meer suiker bevat dan in de oertijd en sterk bewerkte voedingsproducten waaraan suiker is toegevoegd) leidt insulineresistentie tot problemen. De bloedsuikerspiegels worden te hoog en er is steeds meer insuline nodig om de glucose uit het bloed de cellen in te krijgen. De hoge insulinespiegels leiden op zichzelf ook weer tot insulineresistentie, en zo belanden mensen in een vicieuze cirkel.

In onze moderne Westerse samenleving, met een zeer koolhydraatrijk voedingspatroon, hoge maaltijdfrequentie, sedentaire leefstijl en chronische stress, is insulineresistentie van nuttig mechanisme in tijden van lage glucosebeschikbaarheid, uitgegroeid tot één van de belangrijkste oorzaken van ziekte.

Deze uitleg is uiteraard een versimpeling van de werkelijkheid. Een mooi schema van de complexiteit van de effecten van insuline in een cel vind je bijvoorbeeld hier:

https://www.cellsignal.com/pathways/insulin-receptor-signaling-pathway

 

 

In de afbeelding hiernaast zie je bij A (de bovenste afbeelding) dat binding van insuline aan de receptor in de cel een cascade in werking zet waardoor de glucosetransporter GLUT4 naar het celoppervlak wordt getransporteerd waarna glucose via deze glucosetransporter de cel in kan.

In de onderste afbeelding (B) zie je de situatie bij insulineresistentie: insuline bindt aan de receptor maar de intracellulaire cascade is geblokkeerd en GLUT4 gaat niet meer naar het celoppervlak. Glucose kan nu niet snel in de cel worden opgenomen, waardoor de concentratie in het bloed hoog blijft.

Petersen MC, Shulman GI. Mechanisms of Insulin Action and Insulin Resistance. Physiol Rev. 2018 Oct 1;98(4):2133-2223. doi: 10.1152/physrev.00063.2017. PMID: 30067154; PMCID: PMC6170977.

Voor wie is een insulinemeting zinvol?

Kraft schreef in zijn boek “Diabetes epidemic and you” (Fulton Books, 3e ed, 2025): “Should everyone be tested? ABSOLUTELY NOT. Only those concerned about their future”. Ofwel, eigenlijk zou iedereen een insulinemeting moeten doen, omdat dit de enige betrouwbare manier is om te achterhalen of iemand insulineresistent is of niet. Geen enkele andere meting geeft zekerheid; BMI, buikomvang, nuchtere bloedsuikerwaarde, HbA1c etc. kunnen allemaal normaal zijn, terwijl toch sprake is van insulineresistentie. Als er afwijkende waarden zijn; overgewicht, hoge bloeddruk, verhoogde waardes voor triglyceriden en LDL-cholesterol en lage waardes voor HDL-cholesterol etc., of klachten zoals vermoeidheid na de maaltijd, suikerhang na de maaltijd, kunnen blijven eten, “hypo’s” etc, is er grote kans dat sprake is van insulineresistentie. Insulineresistentie en verhoogde insulinewaardes spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van vrijwel alle “welvaartsziekten”, zoals hart- en vaatziekten, kanker, artrose en dementie. Aangezien insulineresistentie vrijwel altijd “omkeerbaar” is dmv leefstijlinterventies, is het zinvol om dit vroegtijdig op te sporen.

Wat houdt een insulinemeting via het MeetIns concept in?

Het is tegenwoordig meestal mogelijk om insuline te meten via de huisarts. Er wordt dan een zgn. HOMA-IR bepaald; uit de nuchtere bloedsuiker-  en insulinewaarde wordt berekend of sprake is van insulineresistentie. Het nadeel van deze test is dat hij normaal kan zijn, zelfs als iemand al langere tijd insulineresistent is. De Canadese arts Joseph Kraft besloot in 1972, toen het mogelijk werd om insuline routinematig te meten, om bij alle patiënten die een Orale Glucose Tolerantietest (OGT) ondergingen (uiteindelijk 14.384 personen!) tevens een insulinemeting te doen. Bij een OGT worden bloedsuikers geprikt vóór en 40, 60 en 120 minuten ná het innemen van 75 gram glucose. Kraft voegde daar een insulinemeting aan toe en ontdekte dat het hierdoor mogelijk werd om mensen met een gezonde suikerhuishouding te onderscheiden van mensen met een verstoorde suikerhuishouding. Hij ontdekte ook dat mensen met een verstoorde suikerhuishouding, zelfs als zij diabetes type 2 hebben, niet altijd afwijkende waardes hebben voor de nuchtere bloedsuiker- en insulinewaarde. Met andere woorden, een bepaling van glucose en insuline in nuchtere toestand is onvoldoende om een verstoring van de suikerhuishouding of zelfs diabetes type 2 uit te sluiten.
Het MeetIns concept volgt het voorbeeld van Joseph Kraft: bij de deelnemers wordt zowel de bloedsuikerwaarde als de insulinewaarde gemeten vóór en 30, 60 en 120 minuten ná het innemen van 75 gram glucose. Tussen de metingen door wordt meer uitleg gegeven over insulinerestentie, de oorzaken, de gevolgen en hoe het opgelost kan worden. Na afloop van de meting wordt de uitslag besproken en worden adviezen gegeven om eventuele insulineresistentie om te keren.

Praktische Informatie

Insulinemetingen zijn mogelijk: 

  • tijdens een IMHealth MeetIns “Workshop”; we doen de meting (dmv vingerprikken) en je krijgt uitleg over insulineresistentie en hoe je dit kunt “omkeren” (groep van 5-10 personen). De workshop/meting duurt ongeveer 3 uur.
  • individueel in de praktijk van IMHealth (1-2 personen)
  • op afspraak op iedere gewenste locatie: bedrijven, sportscholen, huisartspraktijken, diëtistenpraktijken etc.. Neem hiervoor contact op via info@IMHealth.nl of bel met +31625248418
 

Kosten:

IMHealth MeetIns Workshop (max. 10 personen)   Locatie: De Ontmoeting, Leimuiden. Gratis parkeren en goed bereikbaar via OV. De workshops vinden nu plaats op vrijdagochtend. Bij voldoende belangstelling kan ik ook andere dagen inplannen. Neem hiervoor contact op via info@imhealth.nl.165,00 euro p.p.
Individuele MeetIns sessie bij mij in de praktijk één persoon350 euro
Individuele MeetIns sessie bij mij in de praktijk twee personen225 euro per persoon
IMHealth MeetIns Workshop op verzoek op een andere locatie:  afhankelijk van het aantal personen, reisafstand, tijdsduur etc.
Neem hiervoor contact op met info@Imhealth.nl
 op aanvraag

Afzeggen of verzetten  van deelname aan een workshop of een individuele sessie is mogelijk door middel van een email aan info@imhealth.nl. Bij afzeggen wordt het vooruitbetaalde bedrag teruggestort.

Let op: indien je de factuur wilt indienen bij je ziektekostenverzekering, neem dan eerst contact op met de verzekeraar om na te gaan of de workshop onder de polis valt.

Kraft Curves (https://jgerbermd.com/diabetes-vascular-disease-joseph-r-kraft-md/)

“De Ontmoeting” is gemakkelijk bereikbaar vanaf de snelweg A4. Er is voldoende gratis parkeerruimte. Er is een bushalte op loopafstand. 

avocado-8498520_1280

Samenwerking met Harriët Verkoelen

Harriët Verkoelen heeft meer dan 25 jaar ervaring opgedaan als diëtiste en diabetesverpleegkundige. Zij was één van de eersten die in Nederland het koolhydraatarme/ketogene dieet introduceerde, zij werkte mee aan aan het televisieprogramma RTL Breakfast Club en schreef diverse boeken waaronder “Afvallen met de Wet van Harriët” en “Diabetes Overwinnen”.

Het “MeetIns” concept is door Harriët Verkoelen ontwikkeld en daarmee heeft zij het mogelijk gemaakt om nu in Nederland op eenvoudige wijze insulinemetingen te kunnen doen en “Kraft Curves” te kunnen maken. Wie meedoet aan een MeetIns sessie kan op de website van Harriët Verkoelen een account aanmaken en tijdens de workshop de waardes van de metingen invullen. Na invullen van alle waardes verschijnt automatisch een “Kraft curve” van de insuline- en glucosewaardes.

Deelnemers aan de MeetIns sessies wordt om toestemming gevraagd om de meetwaardes en enkele relevante gegevens  (oa lengte, gewicht en koolhydraatinname), voor zover nog niet ingevuld op de website,  met Harriët Verkoelen te delen. De meetwaardes worden anoniem verwerkt en gebruikt om meer bekendheid te geven aan deze metingen en het belang ervan, middels (wetenschappelijke) publicaties, nascholingen en diverse media-uitingen. Uiteraard is het delen van de gegevens niet verplicht en worden de data niet gedeeld als geen toestemming is verkregen.