IMHealth

Gezondheid - Leefstijl - Integrale Geneeskunde Artikelen

Integrale Geneeskunde: wat is het en hoe vind je een integraal werkend arts?

Integrale Geneeskunde (de Nederlandse vertaling van “Integrative Medicine”) is een visie op gezondheid en zorg die in 2004 in de VS is gedefineerd door een consortium van meer dan 70 academische centra. In navolging hiervan is in 2008 het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid opgericht (CIZG). Een  integraal werkend arts kijkt naar de patiënt als geheel en kijkt ook naar diens omgeving om alle factoren te achterhalen die een rol spelen bij het ontstaan van de klachten.

Veel factoren zijn gelegen in de Westerse leefstijl die heel erg afwijkt van die van onze voorouders;  we eten sterk bewerkt voedsel, hebben chronische stress, bewegen weinig, slapen te weinig, leven vooral binnen i.p.v. buiten en worden veel meer blootgesteld aan toxines. Dit leidt tot ziektes. Veel aandoeningen zijn te verbeteren en soms zelfs te genezen door aanpassingen in de leefstijl. Een bekend voorbeeld hiervan is diabetes type 2; met een koolhydraatarm dieet, meer beweging en voldoende ontspanning komen veel patiënten van hun medicijnen af en verbetert hun kwaliteit van leven aanzienlijk. Ook de kans op complicaties neemt sterk af. Integrale geneeskunde maakt daarom veel gebruik van leefstijlaanpassingen om ziekten te voorkomen en te behandelen. Een integraal werkend arts stelt zich op als coach van de patiënt; hij vertelt niet wat de patiënt moet doen maar probeert samen met de patiënt tot een plan van aanpak te komen waarbij de patiënt een gelijkwaardige rol heeft.

Leefstijlaanpassingen zijn niet altijd mogelijk en niet altijd voldoende en dan kunnen diverse soorten behandelingen worden ingezet. Integrale geneeskunde maakt gebruik van alle mogelijke behandelopties. Indien nodig worden reguliere behandelingen als medicatie of een operatie geadviseerd  maar als het kan, wordt gebruik gemaakt van “alternatieve” behandelingen , zoals acupunctuur, kruiden of homeopathische geneesmiddelen.  Veel behandelingen zijn gericht op het stimuleren van het zelfherstellend vermogen; het menselijk lichaam heeft een uitgebreid repertoir aan herstelmechanismen en veel gezondheidsklachten verdwijnen, wanneer het lukt om deze mechanismen weer goed te laten functioneren.

Voorwaarde voor het inzetten van een behandeling is dat er voldoende zekerheid is over de veiligheid. Er moet ook bewijs zijn voor de werkzaamheid. Dit is een lastig punt. Er is veel onderzoek dat de werking van alternatieve therapieën aantoont maar nog lang niet voor alles. De individuele benadering is de kracht van de Integrale Geneeskunde maar maakt systematisch onderzoek naar de werkzaamheid moeilijk. Dat vraag om een benadering die zowel duidelijk maakt wat werkt als de kracht van de afstemming van een therapie op de unieke situatie van ieder individu behoudt. Dit is een speerpunt voor de toekomst.

Nederlandse artsen die Integrale Geneeskunde beoefenen, hebben zich verenigd in een beroepsvereniging, de AVIG. Alle leden van de AVIG zijn BIG geregistreerd. De AVIG stelt kwaliteitseisen aan haar leden, bijvoorbeeld op het gebied van bij- en nascholing en praktijkvoering.

Wil je meer weten over Integrale Geneeskunde, kijk dan op mijn website (www.imhealth.nl) of op de website van de AVIG, de beroepsvereniging van Artsen voor Integrale Geneeskunde (https://avig.nl/). Op deze laatste website kun je ook een behandelaar in jouw omgeving vinden.

Leefstijlgeneeskunde klinkt leuk, maar hoe helpt dat mij nou om van mijn klachten af te komen?

Wie met (chronische) gezondheidsklachten tobt, zoekt een oplossing en het liefst een snelle. Leefstijlgeneeskunde klinkt niet direct als de “golden bullit”. Toch is het dat voor heel veel gezondheidsklachten wel.

Het menselijk lichaam heeft zich ontwikkeld over miljoenen jaren, onder invloed van de mogelijkheden en de beperkingen in de omgeving. Het is optimaal aangepast om te kunnen overleven in de omgeving waarin het zich heeft ontwikkeld. En daarin zit hem de crux; de omgeving waarin ons lichaam zich heeft ontwikkeld was een andere dan de wereld waarin wij nu leven. 

De eerste mens leefde in Afrika rond de evenaar; daar is het 12 uur licht en 12 uur donker. Als gevolg daarvan hebben al onze cellen en organen ingebouwde klokken die gebaseerd zijn op een ritme van 12 uur donker en 12 uur licht. Als je dit weet is het niet verwonderlijk dat in onze moderne omgeving, waar we vaak wakker moeten worden als het nog donker is en waar altijd en overal licht is, systemen ontregeld raken.

De oermens at wat hij in de natuur kon vinden. Dat wisselde per seizoen. Ons spijsverteringssysteem is afgestemd op dat voedsel; het “verwacht” bepaalde combinaties aan voedingsstoffen omdat het is geoptimaliseerd aan natuurlijke voeding waarin bepaalde combinaties van stoffen voorkomen. Tegenwoordig halen we veel van onze voeding uit de supermarkt die vooral vol ligt met producten uit een fabriek. Natuurlijk voedsel bevat de voedingsstoffen die we nodig hebben. Sterk bewerkt of volledig in een fabriek samengesteld voedsel, lijkt qua samenstelling niet meer op wat het lichaam als voedsel kent en nodig heeft.

Als we kijken naar volkeren die nog leven zoals onze voorouders, zijn die de hele dag in beweging. Wij brengen het grootste deel van de dag zittend in een stoel door. Beweging is méér dan het verbranden van calorieën; het beïnvloedt het immuunsysteem, het metabole systeem, het hormonale systeem en het zenuwstelsel. Zitten wordt wel “het nieuwe roken” genoemd en dat is terecht gezien de schadelijke effecten van onvoldoende lichaamsbeweging op onze gezondheid.

 

Met leefstijlgeneeskunde verminder je het aantal moderne “verstoringen”, zodat het lichaam weer kan doen waarvoor het gemaakt is. Dankzij de ingebouwde herstelmechanismen, kan het lichaam dan weer de schade herstellen en zullen veel gezondheidsklachten verminderen of zelfs volledig verdwijnen.